De Haagse vastgoedverhuurder Gerard Paagman vraagt het faillissement aan van Hunkemöller.

De lingerieketen betaalt zonder overleg sinds april geen huur meer vanwege de coronacrisis en wil alleen praten over kwijtschelding van de huur, geen uitstel.

Paagman heeft nog 4498,34 euro tegoed van Hunkemöller. Met de failissementsaanvraag wil hij druk zetten op de winkelketen om alsnog te praten over een regeling.

Die strategie heeft gewerkt bij een Dordtse vastgoedondernemer die faillissement aanvroeg voor AS Watson, het Chinese moederbedrijf van Kruidvat en ICI Paris.

Gerard Paagman is het zat. De eigenaar van de Haagse Hunkemöller-vestiging aan de Frederik Hendriklaan wil dat de lingerieketen de achterstallige huur betaalt.

Paagman heeft nog 4498,34 euro tegoed van Hunkemöller. De winkelketen met 180 filialen in Nederland besloot op eigen houtje om vanaf april geen huur meer over te maken, omdat het getroffen is door de coronacrisis. Een rental payment holiday, zo noemde financieel directeur Michael Hitchcock de beslissing.

Om druk te zetten op Hunkemöller vraagt Paagman nu het faillissement aan voor de gehele winkelketen, laat zijn advocaat Michel Visser weten aan het Financieele Dagblad. Hij hoopt zo alsnog met het concern om tafel te kunnen om te praten over een regeling.

“Wij willen helemaal geen faillissement”, aldus Visser. “Maar mijn cliënt is een middenstander, geen groot vastgoedfonds. Hunkemöller laat hem geen andere keus met haar onfatsoenlijke en juridisch onhoudbare opstelling.”

Vastgoedverhuurders botsen met winkelketens

Het is niet het eerste incident tussen vastgoedverhuurders en grote winkelketens tijdens de coronacrisis. Onder meer C&A, H&M en Zara steggelden over de huur met de pandeigenaren.

Door de lockdownmaatregelen zijn de vestigingen gesloten en komt er geen omzet uit de winkels. Dus probeerden de ketens kosten te besparen door de huur uit te stellen of huurkorting te vragen.

Lees meer: Grote winkelketens als C&A, Zara en H&M willen voorlopig geen huur betalen – zo zit dat juridisch

De belangrijkste brancheorganisaties kwamen in april tot een akkoord om de retailsector meer lucht te geven. Daarbij is onder meer overeengekomen dat vastgoedverhuurders de huur (deels) kunnen opschorten in april, mei en juni.

Paagman maakt kans tegen Hunkemöller

Dat is ook het voorstel dat Paagman heeft gedaan aan Hunkemöller, vertelde hij eerder aan het FD. Na drie maanden wilde hij dan de situatie evalueren met de lingerieketen.

Maar Hunkemöller gaf geen krimp en wees drie voorstellen van Paagman af. De winkelketen wil geen uitstel, maar kwijtschelding van de huur en pas weer betalen als de omstandigheden in de meeste markten genormaliseerd zijn.

Met een faillissementsaanvraag hoopt Paagman Hunkemöller zover te krijgen om alsnog huur te betalen. Die strategie werkte eerder deze maand voor een Dordtse vastgoedondernemer die faillissement aanvroeg voor AS Watson, het Chinese moederbedrijf van Kruidvat en parfumerieketen ICI Paris in Nederland.

"Hunkemöller loopt wel een risico", zegt curator Pim Nouten tegen het FD. "Ik verwacht dan ook dat ze wel een regeling zullen willen treffen en dit niet op een zitting aan zullen laten komen."

Een woordvoerder van Hunkemöller zegt dat de faillissementsaanvraag nog niet is ontvangen. Als die binnen is, zal het bedrijf die aandachtig bestuderen.

Lees meer: